Placuszki z kaszy jaglanej

lipca 30, 2015

Placuszki z kaszy jaglanej i szpinaku. Zdrowe, smaczne, pożywne i kolorowe jedzenie. O zaletach jaglanki chyba Wam nie muszę pisać, a i o szpinaku rozwodzić też się nie będę, przejdę od razu do szczegółów tego co nam potrzebne by wyczarować to danie.

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • szpinak 500 gr
  • jajko
  • mąka
  • przyprawy do smaku u mnie czerwona papryka, sól, pieprz
  • Śmietana 18%
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy. Szpinak robimy według przepisu. Ja gotuję liście w małej ilości wody, następnie odcedzam po czym je blenduję i doprawiam do smaku solą i łyżką śmietany. Następnie łączymy ugotowaną kaszę ze szpinakiem dodajemy jajko i mąkę, szczerze ja dosypuję na oko tak by placki miały dość stężałą formę wszystko doprawiam, po czym formułuje placuszki i smażę na oleju z obu dwóch stron. Podaję placuszki z sosem czosnkowym bo uwielbiam połączenie każdych placuszków z czosnkowym sosikiem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Smacznego !





Szczypta o Mnie

Może Cię zainteresować również

6 komentarze

  1. Uwielbiam takie rzeczy, ale ilekroć robiłam placuszki z kaszy zawsze się rozpadały na patelni. Jak Ty je zrobiłaś? Jakaś sztuczka? Głęboki olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Metodą prób i błędów usmażyłam pierwszego i jak się rozwalał dodałam więcej kaszy, a smażyłam na oleju ale nie głębokim bardziej lekko smarowałam patelnię nim

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystkie kasze. I z czym te placuszki się je? Tak na sucho?

    OdpowiedzUsuń
  3. A u mnie były wczoraj placuszki z cukinii :) A takich z kaszą jeszcze nie robiłam. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Archiwum

Flickr Images