Placuszki z kaszy jaglanej
lipca 30, 2015Placuszki z kaszy jaglanej i szpinaku. Zdrowe, smaczne, pożywne i kolorowe jedzenie. O zaletach jaglanki chyba Wam nie muszę pisać, a i o szpinaku rozwodzić też się nie będę, przejdę od razu do szczegółów tego co nam potrzebne by wyczarować to danie.
Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- szpinak 500 gr
- jajko
- mąka
- przyprawy do smaku u mnie czerwona papryka, sól, pieprz
- Śmietana 18%
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy. Szpinak robimy według przepisu. Ja gotuję liście w małej ilości wody, następnie odcedzam po czym je blenduję i doprawiam do smaku solą i łyżką śmietany. Następnie łączymy ugotowaną kaszę ze szpinakiem dodajemy jajko i mąkę, szczerze ja dosypuję na oko tak by placki miały dość stężałą formę wszystko doprawiam, po czym formułuje placuszki i smażę na oleju z obu dwóch stron. Podaję placuszki z sosem czosnkowym bo uwielbiam połączenie każdych placuszków z czosnkowym sosikiem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego !
Szczypta o Mnie
6 komentarze
Uwielbiam takie rzeczy, ale ilekroć robiłam placuszki z kaszy zawsze się rozpadały na patelni. Jak Ty je zrobiłaś? Jakaś sztuczka? Głęboki olej?
OdpowiedzUsuńMetodą prób i błędów usmażyłam pierwszego i jak się rozwalał dodałam więcej kaszy, a smażyłam na oleju ale nie głębokim bardziej lekko smarowałam patelnię nim
UsuńUwielbiam wszystkie kasze. I z czym te placuszki się je? Tak na sucho?
OdpowiedzUsuńJa je podawałam z sosem czosnkowym
UsuńA u mnie były wczoraj placuszki z cukinii :) A takich z kaszą jeszcze nie robiłam. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńZ cukinii uwielbiam i z dyni są jeszcze pyszne
UsuńSkoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.