Świąteczne wypieki

grudnia 23, 2013

Świąteczne wypieki zakończone. I nie myślcie, że na piernikach się skończyło. Słodki wypiek jest, więc do niego dołączyły dwa kolejne, coś pikantniejszego i mięsnego, a żeby było na czym jeść to coś mięsnego dołączył do tego tradycyjny własnoręcznie wyrobiony i upieczony chleb. Jest pyszny zarówno chleb jak i pasztet bo o nim mowa. I powiem Wam, że pękam z dumy jestem z siebie taka dumna :) Ach, och i ech :)


Dla chętnych podaję mega prosty przepis na pyszny chlebek.

Zaczyn:
1 litr przegotowanej letniej wody
10 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy na 10 min.

Ciasto:
2 szklanki otrębów pszennych lub żytnich
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia 
1 kg mąki
1 łyżka soli
Wszystko razem mieszamy, a na koniec dolewamy zaczyn, odstawimy na 10 min. Po 10 min dzielimy ciaso na dwie części i pieczemy w keksówkach wysmarowanych tłuszczem. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 min. Proste prawda :)
Smacznego !

Szczypta o Mnie


Może Cię zainteresować również

12 komentarze

  1. Wygląda apetycznie! chlebka z chęcia bym spróbowała. U Nas szaleją wichury,więc wysłanie kawałka dla mnie nie stanowiło by żadnego problemu :) Zdrowych i wesołych Szczypto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysłać bym Miniu mogła, ale pytanie czy by po drodze nie sczerstwiał ?

      Usuń
  2. Zaszalałaś.
    U mnie skończyło się na piernikach, serniku i milky way. I tak dziękuję Toto, że tyle pozwolił mi zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty to nie zaszalałaś ? Pierniki, sernik i milky way na słodko. Na milky way poproszę o przepis.

      Usuń
  3. Ja też pichcę ostro;) Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie! Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt!!! Oby się wlokły w nieskończoność;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam .. mniam taki pasztecik sama bym wszamala caly chyba :) slij przepis - jesli latwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na pasztet:
      1 kg wołowiny
      0,5 kg brzucha
      0,5 kg wątroby
      0,5 kg inne mięsa np golonka z indyka
      1 nie za duża marchew, por, pietruszka
      Wszystko razem gotujemy w małej ilości wody, na sam koniec gotowania po wyjęciu mięsa króciutko gotujemy wątrobę. Po ugotowaniu wszystko mielimy razy dwa. W rosole namaczamy 3 bułki kajzerki, a potem je również mielimy. Wszystko razem łączymy dodajemy 3 jajka, przyprawy jak pieprz, szczypta soli i obowiązkowo gałka muszkatołowa. Formę do pieczenia keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, bądź folia aluminiową, na dno ja sypię siemię lniane i na to wylewam masę pasztetową. Pikę w piekarniku 180 stopni ok 1 godz trzeba jednak sprawdzać mokrość patyczkiem. Samcznego !

      Usuń
  5. Wyglada smakowicie - az slinka cieknie!! Spokojnych, radosnych swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale tu smakowicie!! :) Wesołych świat! :)

    OdpowiedzUsuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Archiwum

Flickr Images