Świąteczne wypieki
grudnia 23, 2013
Świąteczne wypieki zakończone. I nie myślcie, że na piernikach się skończyło. Słodki wypiek jest, więc do niego dołączyły dwa kolejne, coś pikantniejszego i mięsnego, a żeby było na czym jeść to coś mięsnego dołączył do tego tradycyjny własnoręcznie wyrobiony i upieczony chleb. Jest pyszny zarówno chleb jak i pasztet bo o nim mowa. I powiem Wam, że pękam z dumy jestem z siebie taka dumna :) Ach, och i ech :)
Dla chętnych podaję mega prosty przepis na pyszny chlebek.
Zaczyn:
1 litr przegotowanej letniej wody
10 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy na 10 min.
Ciasto:
2 szklanki otrębów pszennych lub żytnich
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia
1 kg mąki
1 łyżka soli
Wszystko razem mieszamy, a na koniec dolewamy zaczyn, odstawimy na 10 min. Po 10 min dzielimy ciaso na dwie części i pieczemy w keksówkach wysmarowanych tłuszczem. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 min. Proste prawda :)
Smacznego !
Szczypta o Mnie
12 komentarze
Wygląda apetycznie! chlebka z chęcia bym spróbowała. U Nas szaleją wichury,więc wysłanie kawałka dla mnie nie stanowiło by żadnego problemu :) Zdrowych i wesołych Szczypto :)
OdpowiedzUsuńWysłać bym Miniu mogła, ale pytanie czy by po drodze nie sczerstwiał ?
UsuńZaszalałaś.
OdpowiedzUsuńU mnie skończyło się na piernikach, serniku i milky way. I tak dziękuję Toto, że tyle pozwolił mi zrobić:)
A Ty to nie zaszalałaś ? Pierniki, sernik i milky way na słodko. Na milky way poproszę o przepis.
UsuńJa też pichcę ostro;) Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie! Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt!!! Oby się wlokły w nieskończoność;)
OdpowiedzUsuńCo pichcisz takiego ?
Usuńmniam .. mniam taki pasztecik sama bym wszamala caly chyba :) slij przepis - jesli latwy :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pasztet:
Usuń1 kg wołowiny
0,5 kg brzucha
0,5 kg wątroby
0,5 kg inne mięsa np golonka z indyka
1 nie za duża marchew, por, pietruszka
Wszystko razem gotujemy w małej ilości wody, na sam koniec gotowania po wyjęciu mięsa króciutko gotujemy wątrobę. Po ugotowaniu wszystko mielimy razy dwa. W rosole namaczamy 3 bułki kajzerki, a potem je również mielimy. Wszystko razem łączymy dodajemy 3 jajka, przyprawy jak pieprz, szczypta soli i obowiązkowo gałka muszkatołowa. Formę do pieczenia keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, bądź folia aluminiową, na dno ja sypię siemię lniane i na to wylewam masę pasztetową. Pikę w piekarniku 180 stopni ok 1 godz trzeba jednak sprawdzać mokrość patyczkiem. Samcznego !
Wyglada smakowicie - az slinka cieknie!! Spokojnych, radosnych swiat :)
OdpowiedzUsuńDziękuje !
UsuńI również Wesołych Świąt !
Ale tu smakowicie!! :) Wesołych świat! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje !
UsuńI również Wesołych Świąt !
Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.