Restaurant Day
listopada 16, 2013Karnawał jedzenia - jeden dzień, w którym każdy może zostać szefem kuchni i otworzyć swoją restaurację. Restaurant Day to kulinarne święto współtworzone przez tysiące ludzi,
organizujących i odwiedzających jednodniowe restauracje na całym
świecie. Głowna myśl, która przyświeca temu wydarzeniu to przede
wszystkim dobra zabawa ale istotne są też wymiana kulinarnych
doświadczeń czy radość z życia lokalnej społeczności. Wydarzenie
organizowane jest przez zespół wolontariuszy, którzy zajmują się również
administrowaniem stroną internetową. Wszyscy restauratorzy są osobiście
odpowiedzialni za wszelkie działania związane z uruchomieniem ich
restauracji.
Restaurant Day to odbywające się cyklicznie wydarzenie, w ramach którego każdy może
zostać restauratorem na jeden dzień. Inicjatywa zrodziła się w 2011 roku
w Finlandii i od tamtego czasu jej popularność rośnie z każdą,
odbywająca się co kwartał edycją. Od pewnego czasu jednodniowe
restauracje pojawiają się również w Łodzi i z każdą edycją wydarzenia
jest ich coraz więcej. I tak zimowa edycja Restaurant Day odbyła się dziś. A co smakosze mogli znaleźć.
Miejska Kuchnia Roślinna
Weteranka Restaurant Day Agata Bielska z Miejskiej Kuchni Roślinnej
będzie gotowała dla gości już po raz piąty. Tu jak zawsze będzie
smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W menu dania z aronią,
żurawiną, rokitnikiem, brukwią i jarmużem. Wpadajcie na jesienny obiad,
przekąski, bezcukrowe słodkości i rozgrzewające napoje.
Muzyczny Zakątek Smaku
Agnieszka Czaplińska i przyjaciele zaproszą was do swojego Muzycznego
Zakątka Smaku już po raz drugi. Tym razem w menu królowały będą dania
inspirowane kuchnią Julii Child z marokańskimi akcentami. Obok boeuf
Bourguignon pojawi się zatem tajine pachnący szafranem, zupa krem z
pieczonych buraków czy tarta z boczkiem, gruszką i gorgonzolą. Będzie
też sporo słodkości. Wszystko w cenach od 4 zł do 7 zł za porcję.
Pociąg do Azji
To chyba debiut kuchni azjatyckiej na Restaurant Day. Po kilkuletnim
pobycie w Chinach, Bartek Kowalski we współpracy z Tajwańczykiem Chang
ChihWei postanowili przenieść egzotyczne smaki na łódzki grunt. W menu
do wyboru kilka zup i dań głównych, a także pierogów i makaronów. Będzie
też sporo słodkości, a wszystko na tajwańsko-chiński smak z lekką
domieszką polskich akcentów.
U Stefy & Naturalne Klimaty
Letnie pikniki u Stefy przy okazji poprzednich edycji Restaurant Day
cieszyły się ogromną popularnością. Nic zatem dziwnego, że zdecydowała
się ona po raz kolejny wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Tym razem
swoje przysmaki serwowała będzie jednak nie na świeżym powietrzu, a we
wnętrzach pracowni ceramiki artystycznej Naturalne Klimaty Grzegorza
Sieczko, z którym Stefa, czyli Magda Stefańska poznała się na
planie Polskiego Turnieju Wypieków. Będą zatem wytrawne tarty, słodkie
ciasta, bezalkoholowy grzaniec oraz pierniki i dżem cytrynowy na wynos.
P109 Blender
Pracownia P109 i współpracująca z nią Hedonia Cake to kolejni weterani
Restaurant Day. Pod hasłem „Wiele smaków, jedna restauracja” zaproszą
was na mix kuchni amerykańskiej, meksykańskiej i włoskiej. Będą zatem
naleśniki corn pancakes, kanapki Sloppy Joe, burritos, quesadillas,
włoskie makarony i sałatki. Do tego oferta kawiarniana z dużym wyborem
ciast. Wszystko w cenie od 3 do 12 złotych.
Francja elegancja
Miłośnicy klasycznej kuchni francuskiej mogą wybrać się do Francji
elegancji, gdzie Świetlica Podwórkowa serwowała będzie potrawy rodem z
tego kraju. Będzie krem pomidorowy, zupa cebulowa, ratatouille, tarty z
łososiem oraz cukinią i suszonymi pomidorami. Nie zabraknie też
sezonowej gęsi piernikowej. Na deser muffinki i muffiny w rozmaitych
odsłonach.
Bar Mleczny w Bibalo
Pracownia Bibalo Design zaprasza do swojego showroomu, który w sobotę
zamieni się w klimatyczny bar mleczny. W jadłospisie znajdziecie klasyki
polskiej myśli gastronomicznej. Będą zupy grochowa i ogórkowa, trzy
rodzaje pierogów i sporo słodkości. Ceny do 3 zł do 5 zł za porcje.
Zjeść wszystkie przysmaki będzie można siedząc w wygodnych fotelach i
przeglądając magazyny wnętrzarskie. Organizatorzy oferują też bezpłatne
porady architektów.
Hummus i Wino
W menu hummus w sześciu smakach podawany z pieczywem, warzywami, świeżymi ziołami i oliwą.
I tak odwiedziliśmy 4 jednodniowe restauracje. Na pierwszy rzut poszedł Pociąg do Azji. Gdy przekroczyliśmy próg, byliśmy z lekka zdziwieni i oszołomieni, że jesteśmy 10 w kolejce oczekującej na stolik. Restauracja mieściła się w prywatnym mieszkaniu gdzie był wydzielony jeden pokój, w którym były 3 6-osobowe stoliki. Ludzie jedli, płacili i wychodzili, by zwolnić miejsce następnym. Jedzenie było pyszne jedliśmy zupę z kaczki i ostrą zupę tajską, pierożki chińskie i wołowinę na ostro. Lulinka wcinała wszystkie chińskie specjały, że aż uszy jej się trzęsły. Więc warto było swoje odczekać w kolejce. Do tego przemiła obsługa, która sprężała się jak mogła, zastawa typowo chińska z pałeczkami w roli głównej.
Kolejna restauracja na naszej drodze to P109Blender. Tu jadłam przeprzyszne pancakes z wołowiną i cieciorką oraz makaron z sosem szpinakowym i kurczakiem, a na deser ciasto keks po żydowsku. Tu miejsce siedzące mieliśmy od razu, dużo większe pomieszczenie, które mieszkanie z pewnością nie było.
Na trzeci ogień i ostatni miała iść Francja elegancja. Restauracja mieściła się w szkole podstawowej na stołówce, ale niestety kiedy przybyliśmy na miejsce było już tylko na słodko, poinformowały nas młode kelnereczki dziewczynki z czerwonymi ustami. Wszystko rozeszło się błyskawicznie. Więc nie myśląc wiele, ruszyliśmy do Baru mlecznego w Bibalo, mieścił się kila kroków dalej. W barze zjedliśmy pierogi ruskie i skosztowaliśmy kompotu śliwkowego z sernikiem i jabłecznikiem na deser. Bibalo był najmniej eleganckim lokalem, ale to nie ujmowało smacznego jedzenia.
Świetna impreza i już dziś czekamy z niecierpliwością na wiosenną edycję Restaurant Day. Wszystkim Wam gorąco polecam :)
źródło:
http://www.restaurantday.org/pl/
Restaurant Day
Szczypta o Mnie
2 komentarze
Ale czad, tez bym tak chciala :)
OdpowiedzUsuńMiniu musisz wejść na stronę http://www.restaurantday.org/pl/ i poszukać czy w Twojej okolicy odbywa się Restaurant Dat gdyż jest to inicjatywa ogólnoświatowa :)
OdpowiedzUsuńSkoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.