Restaurant Day

listopada 16, 2013

Karnawał jedzenia - jeden dzień, w którym każdy może zostać szefem kuchni i otworzyć swoją restaurację. Restaurant Day to kulinarne święto współtworzone przez tysiące ludzi, organizujących i odwiedzających jednodniowe restauracje na całym świecie. Głowna myśl, która przyświeca temu wydarzeniu to przede wszystkim dobra zabawa ale istotne są też wymiana kulinarnych doświadczeń czy radość z życia lokalnej społeczności. Wydarzenie organizowane jest przez zespół wolontariuszy, którzy zajmują się również administrowaniem stroną internetową. Wszyscy restauratorzy są osobiście odpowiedzialni za wszelkie działania związane z uruchomieniem ich restauracji.
Restaurant Day to odbywające się cyklicznie wydarzenie, w ramach którego każdy może zostać restauratorem na jeden dzień. Inicjatywa zrodziła się w 2011 roku w Finlandii i od tamtego czasu jej popularność rośnie z każdą, odbywająca się co kwartał edycją. Od pewnego czasu jednodniowe restauracje pojawiają się również w Łodzi i z każdą edycją wydarzenia jest ich coraz więcej. I tak zimowa edycja Restaurant Day odbyła się dziś. A co smakosze mogli znaleźć.

Miejska Kuchnia Roślinna
Weteranka Restaurant Day Agata Bielska z Miejskiej Kuchni Roślinnej będzie gotowała dla gości już po raz piąty. Tu jak zawsze będzie smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W menu dania z aronią, żurawiną, rokitnikiem, brukwią i jarmużem. Wpadajcie na jesienny obiad, przekąski, bezcukrowe słodkości i rozgrzewające napoje.
Muzyczny Zakątek Smaku
Agnieszka Czaplińska i przyjaciele zaproszą was do swojego Muzycznego Zakątka Smaku już po raz drugi. Tym razem w menu królowały będą dania inspirowane kuchnią Julii Child z marokańskimi akcentami. Obok boeuf Bourguignon pojawi się zatem tajine pachnący szafranem, zupa krem z pieczonych buraków czy tarta z boczkiem, gruszką i gorgonzolą. Będzie też sporo słodkości. Wszystko w cenach od 4 zł do 7 zł za porcję.
Pociąg do Azji 
To chyba debiut kuchni azjatyckiej na Restaurant Day. Po kilkuletnim pobycie w Chinach, Bartek Kowalski we współpracy z Tajwańczykiem Chang ChihWei postanowili przenieść egzotyczne smaki na łódzki grunt. W menu do wyboru kilka zup i dań głównych, a także pierogów i makaronów. Będzie też sporo słodkości, a wszystko na tajwańsko-chiński smak z lekką domieszką polskich akcentów.
U Stefy & Naturalne Klimaty
Letnie pikniki u Stefy przy okazji poprzednich edycji Restaurant Day cieszyły się ogromną popularnością. Nic zatem dziwnego, że zdecydowała się ona po raz kolejny wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Tym razem swoje przysmaki serwowała będzie jednak nie na świeżym powietrzu, a we wnętrzach pracowni ceramiki artystycznej Naturalne Klimaty Grzegorza Sieczko, z którym Stefa, czyli Magda Stefańska poznała się na planie Polskiego Turnieju Wypieków. Będą zatem wytrawne tarty, słodkie ciasta, bezalkoholowy grzaniec oraz pierniki i dżem cytrynowy na wynos.
P109 Blender
Pracownia P109 i współpracująca z nią Hedonia Cake to kolejni weterani Restaurant Day. Pod hasłem „Wiele smaków, jedna restauracja” zaproszą was na mix kuchni amerykańskiej, meksykańskiej i włoskiej. Będą zatem naleśniki corn pancakes, kanapki Sloppy Joe, burritos, quesadillas, włoskie makarony i sałatki. Do tego oferta kawiarniana z dużym wyborem ciast. Wszystko w cenie od 3 do 12 złotych.
Francja elegancja
Miłośnicy klasycznej kuchni francuskiej mogą wybrać się do Francji elegancji, gdzie Świetlica Podwórkowa serwowała będzie potrawy rodem z tego kraju. Będzie krem pomidorowy, zupa cebulowa, ratatouille, tarty z łososiem oraz cukinią i suszonymi pomidorami. Nie zabraknie też sezonowej gęsi piernikowej. Na deser muffinki i muffiny w rozmaitych odsłonach. 
Bar Mleczny w Bibalo
Pracownia Bibalo Design zaprasza do swojego showroomu, który w sobotę zamieni się w klimatyczny bar mleczny. W jadłospisie znajdziecie klasyki polskiej myśli gastronomicznej. Będą zupy grochowa i ogórkowa, trzy rodzaje pierogów i sporo słodkości. Ceny do 3 zł do 5 zł za porcje. Zjeść wszystkie przysmaki będzie można siedząc w wygodnych fotelach i przeglądając magazyny wnętrzarskie. Organizatorzy oferują też bezpłatne porady architektów.
Hummus i Wino
W menu hummus w sześciu smakach podawany z pieczywem, warzywami, świeżymi ziołami i oliwą.

I tak odwiedziliśmy 4 jednodniowe restauracje. Na pierwszy rzut poszedł Pociąg do Azji. Gdy przekroczyliśmy próg, byliśmy z lekka zdziwieni i oszołomieni, że jesteśmy 10 w kolejce oczekującej na stolik. Restauracja mieściła się w prywatnym mieszkaniu gdzie był wydzielony jeden pokój, w którym były 3 6-osobowe stoliki. Ludzie jedli, płacili i wychodzili, by zwolnić miejsce następnym. Jedzenie było pyszne jedliśmy zupę z kaczki i ostrą zupę tajską, pierożki chińskie i wołowinę na ostro. Lulinka wcinała wszystkie chińskie specjały, że aż uszy jej się trzęsły. Więc warto było swoje odczekać w kolejce. Do tego przemiła obsługa, która sprężała się jak mogła, zastawa typowo chińska z pałeczkami w roli głównej.

Kolejna restauracja na naszej drodze to P109Blender. Tu jadłam przeprzyszne pancakes z wołowiną i cieciorką oraz makaron z sosem szpinakowym i kurczakiem, a na deser ciasto keks po żydowsku. Tu miejsce siedzące mieliśmy od razu, dużo większe pomieszczenie, które mieszkanie z pewnością nie było.

Na trzeci ogień i ostatni miała iść Francja elegancja. Restauracja mieściła się w szkole podstawowej na stołówce, ale niestety kiedy przybyliśmy na miejsce było już tylko na słodko, poinformowały nas młode kelnereczki dziewczynki z czerwonymi ustami. Wszystko rozeszło się błyskawicznie.  Więc nie myśląc wiele, ruszyliśmy do Baru mlecznego w Bibalo, mieścił się kila kroków dalej. W barze zjedliśmy pierogi ruskie i skosztowaliśmy kompotu śliwkowego z sernikiem i jabłecznikiem na deser. Bibalo był najmniej eleganckim lokalem, ale to nie ujmowało smacznego jedzenia.

Świetna impreza i już dziś czekamy z niecierpliwością na wiosenną edycję Restaurant Day. Wszystkim Wam gorąco polecam :)

źródło: 
http://www.restaurantday.org/pl/ 
Restaurant Day 



Szczypta o Mnie
  

Może Cię zainteresować również

2 komentarze

  1. Miniu musisz wejść na stronę http://www.restaurantday.org/pl/ i poszukać czy w Twojej okolicy odbywa się Restaurant Dat gdyż jest to inicjatywa ogólnoświatowa :)

    OdpowiedzUsuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Archiwum

Flickr Images