Pierniczenie, a i owszem, ale jak to zrobić ?

listopada 14, 2013

W związku z tym, że dużo było rąk w górę chętnych na przepis na pierniczki. Umieszczam go na blogu, nie będę wysyłać do każdej z osobna.

A oto on:



Składniki:

- 50 dag miodu (ja daję trosze mniej)
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 25 dag masła lub margaryny,
- 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej,
- 4 jaja,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć malaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść (wyjąc kilka godzin przed z lodówki/spiżarni aby się łatwiej zagniatało), podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu przystępujemy do przyozdabiania pierniczków: lukrem (ja robię lukier z białka, sok z cytryny i cukier puder, jeśli chcemy by lukier był kolorowy, możemy dodać barwnika spożywczego), różnymi posypkami (gorąco Wam polecam wybranie się do Lidla jest teraz w promocji dużo różnych posypek). Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.



W Lidlu polecam Wam kupienie foremek do wykrawania pierniczków jest w zestawie dostępne różne wielkości gwiazdek, z których stworzymy świąteczne choinki. Wycinamy różne wielkości gwiazdek, pieczemy, a potem je układamy od największej do najmniejszej i sklejamy lukrem.
 

Jeśli chcemy by nasze pierniczki zawisły na choince przed upieczeniem należy zrobić dziurkę, by potem przepleść sznureczek i zawiesić na choinkę. O tak !

Życzę Wam udanej zabawy w pierniczeniu. Jeśli macie pytania Walcie śmiało :)

Szczypta o Mnie


Może Cię zainteresować również

16 komentarze

  1. Przepis wydrukowany :) i mam nadzieję że sobie z nim poradzę :) Za przepis dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adulka na pewno sobie poradzisz. Pochwal się efektem końcowym :)

      Usuń
  2. Dziękujemy!! :) Będzie pierniczenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj będzie się działo będzie piernikowo :)

      Usuń
  3. ile wychodzi Tobie pierników z tej porcji/valium

    OdpowiedzUsuń
  4. valium dużo bardzo dużo z 4-6 blach, w zależności jaki masz duży piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo to Hasbenick będzie ucztował :D a my dziś z Ątusią skoczymy do lidla po dekoracje do pierniczków :D

      Usuń
  5. Ja już mam swój wypróbowany przepis na pierniczki i już 4ty rok z rzędu będę z niego piekła. Z leżakującym ciastem znam przepis na piernik staropolski. Też piekłam i jest pycha, ale u mnie w domu jednak wolą pierniczki niż piernik ;) Sposób na choinkę znam inny - Pieczesz osobno pierniki, a później sklejasz lukrem królewskim, a nie takim zwykłym :) Ja dopiero początkiem grudnia biorę się za swoje pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co to jest ten lukier królewski ?

      Usuń
    2. Taki jak w przepisie na białku i cukrze pudrze a nie na samym soku z cytryny i pudrze. Ja osobiście unikam bo mam nieufne podejście do jedzenia surowych jajek. Dlatego u mnie pierniki może nie są super udekorowane,ale przynajmniej mam pewność, że bez salmonelli :-) Ala

      Usuń
  6. Dzięki za tego posta, przypomniałaś mi że rzeczywiście czas już najwyższy na ten element przygotować świątecznych! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, ze przypomniałam i zapraszam w odwiedziny do siebie częściej.

      Usuń
  7. Nam w zeszlym roku, nie wiem czemu, pierniczki spadaly z choinki. Tak jakby rozmiekaly i spadaly ze sznureczkow dlatego nie wiem czy w tym roku zagoszcza na naszym drzewku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przyznam się, że nie wieszałam nigdy pierniczków na choince więc będę w tym raczkować, zobaczymy co z tego wyniknie. Aczkolwiek koleżanka, od której mam przepis wiesza na choince pierniczki i nic z nimi się nie dzieje.

      Usuń
  8. Kopiuję przepis, mam nadzieję, że podołam zadaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością się uda. Daj znac jak wyszły pierniczki :)

      Usuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Flickr Images