Pierniczenie, a i owszem, ale jak to zrobić ?
listopada 14, 2013W związku z tym, że dużo było rąk w górę chętnych na przepis na pierniczki. Umieszczam go na blogu, nie będę wysyłać do każdej z osobna.
A oto on:
Składniki:
-
50 dag miodu (ja daję trosze mniej)
-
2 niepełne szklanki cukru,
-
25 dag masła lub margaryny,
-
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej,
-
4 jaja,
-
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
-
1/2 szklanki mleka,
-
1 szklanka siekanych orzechów włoskich,
-
1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej,
-
1/2 szklanki rodzynek,
-
1 czubata łyżka ciemnego kakao,
-
2 płaskie łyżeczki cynamonu,
-
2 płaskie łyżeczki imbiru,
-
1/2 łyżeczki pieprzu,
-
1/2 łyżeczki mielonych goździków
-
szczypta soli
Sposób
przyrządzania:
Miód,
cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się
wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól,
kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i
drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć
malaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką
konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub
emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w
chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa
powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku
tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść
(wyjąc kilka godzin przed z lodówki/spiżarni aby się łatwiej zagniatało),
podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i
wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu przystępujemy do przyozdabiania pierniczków: lukrem (ja robię lukier z białka, sok z cytryny i cukier puder, jeśli chcemy by lukier był kolorowy, możemy dodać barwnika spożywczego), różnymi posypkami (gorąco Wam polecam wybranie się do Lidla jest teraz w promocji dużo różnych posypek). Pierniki oczywiście, jak to
pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do
metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.
W
Lidlu polecam Wam kupienie foremek do wykrawania pierniczków jest w
zestawie dostępne różne wielkości gwiazdek, z których stworzymy
świąteczne choinki. Wycinamy różne wielkości gwiazdek, pieczemy, a potem je układamy od największej do najmniejszej i sklejamy lukrem.
Jeśli chcemy by nasze pierniczki zawisły
na choince przed upieczeniem należy zrobić
dziurkę, by potem przepleść sznureczek i zawiesić na choinkę. O tak !
Życzę Wam udanej zabawy w pierniczeniu. Jeśli macie pytania Walcie śmiało :)
Szczypta o Mnie
16 komentarze
Przepis wydrukowany :) i mam nadzieję że sobie z nim poradzę :) Za przepis dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAdulka na pewno sobie poradzisz. Pochwal się efektem końcowym :)
UsuńDziękujemy!! :) Będzie pierniczenie :D
OdpowiedzUsuńOj będzie się działo będzie piernikowo :)
Usuńile wychodzi Tobie pierników z tej porcji/valium
OdpowiedzUsuńvalium dużo bardzo dużo z 4-6 blach, w zależności jaki masz duży piekarnik.
OdpowiedzUsuńoooo to Hasbenick będzie ucztował :D a my dziś z Ątusią skoczymy do lidla po dekoracje do pierniczków :D
UsuńJa już mam swój wypróbowany przepis na pierniczki i już 4ty rok z rzędu będę z niego piekła. Z leżakującym ciastem znam przepis na piernik staropolski. Też piekłam i jest pycha, ale u mnie w domu jednak wolą pierniczki niż piernik ;) Sposób na choinkę znam inny - Pieczesz osobno pierniki, a później sklejasz lukrem królewskim, a nie takim zwykłym :) Ja dopiero początkiem grudnia biorę się za swoje pierniczki :)
OdpowiedzUsuńA co to jest ten lukier królewski ?
UsuńTaki jak w przepisie na białku i cukrze pudrze a nie na samym soku z cytryny i pudrze. Ja osobiście unikam bo mam nieufne podejście do jedzenia surowych jajek. Dlatego u mnie pierniki może nie są super udekorowane,ale przynajmniej mam pewność, że bez salmonelli :-) Ala
UsuńDzięki za tego posta, przypomniałaś mi że rzeczywiście czas już najwyższy na ten element przygotować świątecznych! :)))
OdpowiedzUsuńFajnie, ze przypomniałam i zapraszam w odwiedziny do siebie częściej.
UsuńNam w zeszlym roku, nie wiem czemu, pierniczki spadaly z choinki. Tak jakby rozmiekaly i spadaly ze sznureczkow dlatego nie wiem czy w tym roku zagoszcza na naszym drzewku
OdpowiedzUsuńJa przyznam się, że nie wieszałam nigdy pierniczków na choince więc będę w tym raczkować, zobaczymy co z tego wyniknie. Aczkolwiek koleżanka, od której mam przepis wiesza na choince pierniczki i nic z nimi się nie dzieje.
UsuńKopiuję przepis, mam nadzieję, że podołam zadaniu:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością się uda. Daj znac jak wyszły pierniczki :)
UsuńSkoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.