Udało się !

stycznia 15, 2015

Dziś zaproszę Was w progi mojej kuchni i tego co ostatnio w niej udało mi się stworzyć.
Na pierwszy ogień pójdą kartacze- potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego (np. czosnkiem) mięsa mielonego, a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona, a nawet ser. (źródło)
Uwielbiam je do tej pory cieszyły moje podniebienie u babci albo u mamy na stole, w końcu postanowiłam się sama z nimi zmierzyć i zaprosić je na mój stół, do mojej kuchni.I co to dużo mówić udały się, są smakowite, pyszne.
Ja robiłam je wg. przepisu mojej babci, jeśli chcecie wiedzieć jak zapraszam.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki u mnie 2 kg
  • ugotowane mięso drobiowe (udka z kurczaka i kaczki oraz golonka  z indyka) ja wcześniej na nim zrobiłam rosół
  • mąka ziemniaczana
  • sól i pieprz
  • cebula

Sposób przygotowania:  

Ugotowane ziemniaki ubijamy ja potraktowałam je mikserem pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso obieramy i mielimy, cebulę podsmażamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Gdy ziemniaki są ostudzone dzielimy je na 4 części jedną część wyjmujemy i w tak powstały dołek wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile było tych ziemniaków. Ziemniaki, które odłożyliśmy na bok dodajemy i zagniatamy razem z mąką ciasto. Z wyrobionego mięsa tworzymy podłużne kluski, których w środek ładuję farsz mięsny, całość zaklejamy. W ten sposób ulepione kluski gotujemy w wodzie ok 15 min. A do tego okrasa w postaci słoninki z cebulką i zasmażana kapustka. Mówię Wam pychotka.Kulski są bardzo sycące ja zjadam dwa kartacze i ledwo się ruszam, ale są tak pyszne, że nasza Lulcia pochłania 1,5 kluski zastanawiam się gdzie ona ją mieści.


A na deser chyba mogę się pokusić o stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka jaki kiedykolwiek jadłam. Jak szybko je zrobiłam tym szybciej jeszcze znikły z talerzyka w mgnieniu oka, wszyscy się nimi zajadali.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 gr zimnego masła
  •  cukier waniliowy albo ekstrat
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć folię i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminie blasze i piec ok 10-12 min w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można ozdobić lukrem, albo czekoladą. Dla mnie to zbędne bo ciastka bez tego są boskie, rozpływają się w ustach.





Szczypta o Mnie
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf

Może Cię zainteresować również

24 komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam ani tym bardziej nie robiłam kartaczy. Ale chyba raz się skuszę :) Bo wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Nigdy nie jadłam i nawet nie słyszałam. Połączenie klusków śląskich, które uwielbiam z farszem. Słowo harcerza, że to wypróbuję! Jak mi wyjdą to się pochwalę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...kartacze wygladaja przepysznie, a ciasteczka piekne, ale kaloryczne,.. 2/3 szklanki cukru pudru I do tego maslelko? Wow :) no, ale w ciazy kalorii nie liczymy, oj nie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miniu zdecydowanie nie liczę kalorii tylko jak pomyśle o ich zrzucaniu ech szkoda gadać

      Usuń
  4. Oszzz ale mi ochotę narobiłaś :) kradnę przepis na ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko wygląda apetycznie! :)
    Przyznam się szczerze, że kartaczy nie jadłam jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale o kartaczach to ja nawet nigdy nie słyszałam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż trudno mi uwierzyć, że żadna z Was nie słyszała o kartaczach

      Usuń
  8. dzięki za przepisy- chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wypróbujesz daj znać czy wyszły i było smacznie :)

      Usuń
  9. mniam, mniam :) kruche ciasteczka to raczej mój Mąż, ale kartaczy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka dla męża kartacze dla Ciebie równowaga zachowana :)

      Usuń
  10. ja pochodze ze wschodniej polski ale nie znam tego.
    czy kartacze to cos jak pyzy?
    ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inne bo pyzy robisz z surowymi ziemniakami, a kartacze z ugotowanych i mąki ziemniaczanej

      Usuń
  11. Kartacze? Nie słyszałam, ale apetycznie to opisałaś - warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję :) Lubię eksperymentować w kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Archiwum

Flickr Images