Udało się !
stycznia 15, 2015Dziś zaproszę Was w progi mojej kuchni i tego co ostatnio w niej udało mi się stworzyć.
Na pierwszy ogień pójdą kartacze- potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego (np. czosnkiem) mięsa mielonego, a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona, a nawet ser. (źródło)
Uwielbiam je do tej pory cieszyły moje podniebienie u babci albo u mamy na stole, w końcu postanowiłam się sama z nimi zmierzyć i zaprosić je na mój stół, do mojej kuchni.I co to dużo mówić udały się, są smakowite, pyszne.
Ja robiłam je wg. przepisu mojej babci, jeśli chcecie wiedzieć jak zapraszam.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki u mnie 2 kg
- ugotowane mięso drobiowe (udka z kurczaka i kaczki oraz golonka z indyka) ja wcześniej na nim zrobiłam rosół
- mąka ziemniaczana
- sól i pieprz
- cebula
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki ubijamy ja potraktowałam je mikserem pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso obieramy i mielimy, cebulę podsmażamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Gdy ziemniaki są ostudzone dzielimy je na 4 części jedną część wyjmujemy i w tak powstały dołek wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile było tych ziemniaków. Ziemniaki, które odłożyliśmy na bok dodajemy i zagniatamy razem z mąką ciasto. Z wyrobionego mięsa tworzymy podłużne kluski, których w środek ładuję farsz mięsny, całość zaklejamy. W ten sposób ulepione kluski gotujemy w wodzie ok 15 min. A do tego okrasa w postaci słoninki z cebulką i zasmażana kapustka. Mówię Wam pychotka.Kulski są bardzo sycące ja zjadam dwa kartacze i ledwo się ruszam, ale są tak pyszne, że nasza Lulcia pochłania 1,5 kluski zastanawiam się gdzie ona ją mieści.
A na deser chyba mogę się pokusić o stwierdzenie, że są to najlepsze kruche ciasteczka jaki kiedykolwiek jadłam. Jak szybko je zrobiłam tym szybciej jeszcze znikły z talerzyka w mgnieniu oka, wszyscy się nimi zajadali.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 gr zimnego masła
- cukier waniliowy albo ekstrat
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wysypać, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć folię i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminie blasze i piec ok 10-12 min w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można ozdobić lukrem, albo czekoladą. Dla mnie to zbędne bo ciastka bez tego są boskie, rozpływają się w ustach.
Szczypta o Mnie
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.oKQsEq78.dpuf
24 komentarze
Jeszcze nigdy nie jadłam ani tym bardziej nie robiłam kartaczy. Ale chyba raz się skuszę :) Bo wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńSą obłędne polecam !
UsuńŚwietne! Nigdy nie jadłam i nawet nie słyszałam. Połączenie klusków śląskich, które uwielbiam z farszem. Słowo harcerza, że to wypróbuję! Jak mi wyjdą to się pochwalę :P
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoje rezultaty
UsuńMniam...kartacze wygladaja przepysznie, a ciasteczka piekne, ale kaloryczne,.. 2/3 szklanki cukru pudru I do tego maslelko? Wow :) no, ale w ciazy kalorii nie liczymy, oj nie !
OdpowiedzUsuńMiniu zdecydowanie nie liczę kalorii tylko jak pomyśle o ich zrzucaniu ech szkoda gadać
UsuńOszzz ale mi ochotę narobiłaś :) kradnę przepis na ciastka :)
OdpowiedzUsuńI co robiłaś ?
Usuńzrobię w weekend :)
UsuńWszystko wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że kartaczy nie jadłam jeszcze :D
I takie było pycha
UsuńBrzmi apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
UsuńWstyd się przyznać, ale o kartaczach to ja nawet nigdy nie słyszałam :(
OdpowiedzUsuńAż trudno mi uwierzyć, że żadna z Was nie słyszała o kartaczach
Usuńdzięki za przepisy- chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńJak wypróbujesz daj znać czy wyszły i było smacznie :)
Usuńmniam, mniam :) kruche ciasteczka to raczej mój Mąż, ale kartaczy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńciasteczka dla męża kartacze dla Ciebie równowaga zachowana :)
Usuńja pochodze ze wschodniej polski ale nie znam tego.
OdpowiedzUsuńczy kartacze to cos jak pyzy?
;p
Inne bo pyzy robisz z surowymi ziemniakami, a kartacze z ugotowanych i mąki ziemniaczanej
UsuńKartacze? Nie słyszałam, ale apetycznie to opisałaś - warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńWarte grzechu :)
UsuńWypróbuję :) Lubię eksperymentować w kuchni.
OdpowiedzUsuńSkoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.