Maaaaajonez

maja 16, 2015

Majonez są tacy, którzy go lubią, ubóstwiają, nie wyobrażają sobie kanapki z szyneczką i majonezikiem i tacy, którzy kupują go od święta, albo w ogóle nie lubią.

Ja majonez lubię i zawsze musi być w mojej lodówce. Ale jak wiecie czytam zawsze etykiety podczas zakupów i niestety znaleźć majonez z prawdziwych jajek, a nie suszu jajecznego czy jak go tam zwał to jak szukać igły w stogu siana. Do tej pory kupowałam majonez Winiary, jego skład jak i smak wypadały najlepiej do momentu kiedy majonezu chciała spróbować Lulcia widząc z czym mama je kanapkę. I tak postanowiłam spróbować swoich sił w przygotowaniu majonezu własnej roboty. I udało się :)

Składniki:
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka musztardy bądź więcej to zależy od Twoich gustów smakowych
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu (u mnie ocet, cytryny nie miałam)
  • pół łyżeczki cukru
  • 200-250 ml oleju rzepakowego
Jajko należy wcześniej sparzyć tzn. wsadzić je do wrzątku na ok 10-15 sek. Wszystkie składniki prócz oleju umieszczamy w naczyniu i zaczynamy blendować/miksować. Po chwili zaczynamy stopniowo po woli dolewać olej. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. jeśli majonez jest za rzadki należy dolać oleju. Mnie wyszedł z tych składników taki słoik majonezu. Przechowujemy go w lodówce.


A Wy robicie majonez własnej roboty czy kupujecie ?
Taki majonez własnej roboty po za tym, że zdrowszy jest to i tańszy :)

Szczypta o Mnie

Może Cię zainteresować również

6 komentarze

  1. Robiłam majonez raz i właśnie się zastanawiam dlaczego tylko raz? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak szczerze, to ja majonez kupuję (Winiary właśnie), ale zrobić taki swój też umiem, bo moja mama taki kiedyś robiła. Ale w sumie rzadko używam majonezu - do sałatek jedynie lub do jajek. Ale mam zawsze majonez, bo mój najstarszy synio uwielbia kanapkę z majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najstarszy synio podobnie jak ja kanapka z majonezem to jest to :)

      Usuń
  3. Wow, gratulacje. Co prawda sama nigdy nie próbowałam, ale gdy mieszkałam w Turcji podzielalam los tamtejszych Polek w tęsknocie za polskim majonezem. Tureckie są zupełnie inne, słodkie jakieś takie i podejrzanie białe. W naszej grupie na Facebooku często więc padał temat kręcenia majonezu i od dziewczyn wiem, że paradoksalnie nie jest to takie łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ręczne kręcenie majonezu może być trudne, ale mikserem już nie :)

      Usuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Flickr Images