Kulinarna niedziela

lutego 22, 2015

Odkąd jestem na zwolnieniu mam dużo więcej czasu na spędzanie go m.in. w kuchni i na kuchenne wariacje :) I tak w niedzielę wyczarowałam.

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • makaron lasagne
  • 400 gr sera żółtego
  • ok 1 kg szpinaku u mnie mrożony
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (pieprz, sól, pieprz kolorowy, gałka,poeprz biały)
Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła i mąki
  • 400 ml mleka u mnie 2%
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. W osobnym garnku przygotowujemy szpinak, krótko mówiąc rozmrażamy go. Gdy cebula jest podsmażona, a szpinak rozmrożony łączymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem kolorowym. Przygotowanie sosu beszamelowego w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąke tworzymy zasmażkę, następnie bardzo powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje, na koniec zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką. Ścieramy żółty ser. Makaron lasagne ja wcześniej chwilkę dosłownie obgotowuję we wrzątku każdy płat osobno. Gdy już wszystko mamy gotowe przystępujemy do układania naszej lasagne. Formę smarujemy beszamelem, na nią układamy płaty makaronu lasagne, na nią beszamel, szpinak i ser i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty makaronu, beszamel i ser. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 35 minut.


Na niedzielny deser na talerz trafił jabłecznik.

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2 kg jabłek
  • cukier i cynamon
Posiekać nożem margarynę z mąką, dodać żółtka i proszek do pieczenia, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części jedną chowamy do lodówki. Drugą część wykładamy na blaszkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy na 15 min. Jabłka odciskamy z soku, by tak odciśnięte wyłożyć na blachę z ciastem. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 godz.

Można jeszcze, z białek, które nam pozostały z jajek ubić pianę i dodać do nich kisiel. Taką masę wykładamy na jabłka, a na to drugą część ciasta.


A na kolację zrobiłam pastę z jajek i avocado wg. przepisu Melanies fashion  i bez dwóch zdań pasta jest przepyszna pochłonęliśmy ją w mig, a Lulcia nie mogła się od niej oderwać. Z pewnością zagości u nas na stałe w menu.

 Smacznego

Szczypta o Mnie

Może Cię zainteresować również

14 komentarze

  1. Lasagne palce lizać! Wolny czas daje dużo możliwości, nam niestety ciągle go brakuje... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pracowałam też ciągle narzekałam na chroniczny brak czasu.

      Usuń
  2. Lasagne ze szpinakiem jeszcze nie jedłam - u nas króluje albo tradycyjne albo z grzybami (a płaty kupuję swieżę, nie trzeba wtedy gotować). Wczoraj zajadalismy się Cannelloni, wyrobu teściowej.
    p.s.ale mi smaka na jabłecznik zrobiłaś!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie widziałam u nas świeżych płatów do lasagne. Z mięsem też lubię, ale wolę ze szpinakiem, po za tym w takiej postaci mogę przemycić szpinak, który Lulcia zje.

      Usuń
  3. Szpinak i pasta ale zgłodniałam, dawno tak nie było podczas czytania przepisów chyba trafiłaś w mój gust

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Patrycja zakasaj rękawy i do roboty :)

      Usuń
  4. zjadłabym:-) oj zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik nie moje smaki,ale zapiekanka jak najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie jabłecznik jest wybawieniem bo mogę w tej postaci pojeść jabłek.

      Usuń
  6. Szczypta, pogotuj mi cos,bo mi sie nie chce jesc ciagle tego samego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym Ci coś pogotowała, ale co z dostarczeniem ?
      Masz pomysł ?

      Usuń
  7. O ja Cię same pyszności! Ja taka głodna w pracy siedzę a ty mi takiego smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiekankę i pastę na pewno zmałpuje ;-)

    OdpowiedzUsuń

Skoro już do mnie zawitałeś, miło będzie jak zostawisz ślad po sobie.
Chętnie poznam Twoją opinię.

Flickr Images